Blog dag 17

Vaart er uit!
Hadden we dit maar geweten! Maar ja, we wisten het niet, zo simpel is het. De snelheid moet er nog meer uit. Nadat we het voorzeil weg hebben gerold en het grootzeil gereefd hebben tot formaat "welke orkaan verwacht je" lopen we nog steeds met 6 knopen door het water. Genoeg om precies met zonsondergang aan te komen. Ik reken of er nog mogelijkheden zijn om te versnellen, zodat we een nacht minder op zee zijn en hoor later dat Michiel dat ook heeft gedaan. Helaas, we kennen het gebied niet en vinden het niet verantwoord. Dan maar alle zeilen weg en dobberend met 5 knopen de juiste richting op. Je verstand blijven gebruiken!

Hoe ziet zo'n dag bij ons aan boord er nou uit? De dag wordt bepaald door een aantal vaste momenten die Utc zijn en dus gedurende de reis met het verzetten van de klok veranderen. Op dit moment gaat het ongeveer zo:
7 uur, Michiel staat nog op wacht en de jongens worden wakker. Als we langer op zee zitten, ligt er een klein cadeautje in hun bed als ze wakker worden. Iets lekkers of een kleinigheidje wat ik dan vaak uit de verpakking heb gehaald zodat ik iedere dag een stukje kan geven. Haalt het heimwee moment van 's avonds goed weg.
Michiel zorgt dat de jongens alvast iets in hun buik hebben zoals yoghurt, een koekje of iets anders. Bij zwaar weer of als Jelle moeite heeft iets binnen te houden maken we kale spaghetti. Geeft direct energie en valt best goed op de maag. De jongens kletsen wat, lezen of oefenen wat voor school. Topografie, tafelsommen of andere apps die ik geselecteerd heb.
Zodra ik wakker word tussen 8 en 9 word er onderhandeld of er al gegamed mag worden. Nee dus.
Ook ik ga iets te eten zoeken en rustig aan de dag beginnen.
Utc 12.00 uur is het eerste netje, voor ons dus om 9 uur. Meestal zijn we dan wel een half uur of langer zoet. De jongens stappen langzaam over van school apps naar gamen.
Daarna gaan we rustig buiten bedenken wat de maaltijden gaan zijn die dag. Meestal wordt er door iedereen wel mee gedacht. Vaak heb ik er wat aan, soms denk ik "leuk bedacht, maar die combinatie laat ik even aan me voorbij gaan". Ik begin dan vrij snel aan de voorbereidingen. Mijn ervaring is dat als ik dat niet zo vroeg mogelijk doe, het er niet meer van komt. Ik word dan te slap door matig ontbijt of door het weer.
Officieel doen we nu ook "pikheet" limonade met een koekje. Vraag maar aan de Wijzen waarom het zo heet, maar in praktijk komt dat er vaak niet van.
Rond een uur of 12-13 uur eten we vaak al warm en daarna moeten de jongens helpen met afwassen.
Het is dan intussen erg warm. De jongens kijken dan vaak een film en wij proberen beurtelings nog wat slaap mee te pakken. Overdag hebben we geen wachtloop schema.
Rond deze tijd loopt Michiel ook een rondje over het dek om alles te controleren. Tot nog toe was alles steeds in orde. Om 17 uur Utc dus intussen 14.00 uur voor ons kijken we wie de dagvoorspelling met betrekking tot het aantal mijlen gewonnen heeft, doen een nieuwe voorspelling en versturen een mail voor de blog. We deden dit altijd tijdens borreltijd maar door het verzetten van de klok is dat los komen te staan.
Als de film van de jongens is afgelopen gaan alle beeldschermen uit. Ze pakken dan graag een boek maar spelen ook graag met "laq". Om 16.30 uur is het tweede netje van die dag.
Het avondeten is eenvoudig. Afhankelijk van wat er is, toost, brood met een soepje, wat fruit of een eitje.
Na het eten is de afwasploeg bestaande uit één van ons en de jongens weer aan de beurt.
Eenmaal klaar gaan de jongens zich klaar maken. Tandenpoetsen en je bed opruimen. Op zee is de voorpunt extra bergruimte en slapen de jongens op de banken. Omdat ze daar overdag ook spelen, moet er vaak het één en ander gebeuren voor ze hun bed weer in kunnen.
Het wordt dan weer rustig aan boord. Michiel gaat tussen 19 en 20 uur naar bed en de jongens doen nog ongeveer een half uur school apps net als 's ochtends en lezen daarna nog ongeveer 45 minuten of komen als het rustig weer is, buiten sterren kijken. Ik zit dan al buiten op wacht.
Om iets voor 23.00 uur maak ik Michiel wakker om te wisselen. Michiel maakt mij weer wakker om 2 uur en ik hem om 5 uur weer.
Wij doen dus geen school uit boeken. Het lukt mij simpel weg niet. Daartegenover is er aardig wat aandacht voor de topografie van Nederland voor Jelle en de topografie van Europa voor Tim. Ik heb ook het idee dat de vele aandacht voor rekenen via de apps de kinderen goed heeft gedaan. Het was erg zoeken maar nu ben ik tevreden over wat we hebben. Helaas kan ik nog geen goede offline app voor spelling vinden maar de keersommen en andere basisbewerkingen zijn er deze twee weken goed extra ingeoefend.

Wat doen wij tijdens zo'n wacht?
Als je geluk hebt: lezen, dutten, je vervelen, sterren kijken, bloggen of een kaart spelletje spelen op de iPad.
Als je pech hebt:
Goed op de wind letten ( steeds naar een klein wijzertje staren) en de automatisch piloot bijsturen, andere schepen in de gaten houden, heel erg nat worden, vechten tegen de slaap, wolken bestuderen zodat je buien tijdig ziet aankomen.
Helaas kunnen we amper muziek luisteren. We hebben niets bij ons en Spotify deed het bij vertrek ineens niet meer. Behoorlijk balen.
Vandaag loopt de diepte meter snel op, kleurt het water groen en veranderen de golven. We krijgen nog bezoek van een paar slomme witsnuitdolfijnen die lekker door de golven surfen maar onderwater blijven. We krijgen ook bezoek van een stel tuimelaars die de mooiste show ooit weggeven. Ze springen hoog uit het water en landen met de meest gekke capriolen weer in het water.
Dagafstand 126 ( jammer dat we steeds zo aan het vertragen zijn, anders was vandaag zeker een record geworden) Positie 6 34n, 54 13 w, Sog 6, Dog 205, Utc 17.15

Sent from Iridium Mail & Web.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Herkingen