Dag 6: oceaan

Vandaag lijkt het wel of de oceaan ons het nodige respect en lessen wil bijbrengen. Respect voor de oceaan zelf want dit is wel een ander verhaal dan de eerste dagen. Hoge golven die regelmatig als een muur van water op ons afkomen en de kont van het schip optillen en zijwaarts van een golf af laten denderen. Wij hebben een fantastisch schip maar omdat we relatief klein zijn en een smalle kont hebben, hebben we meer last dan sommige anderen van het rollen. Dat levert direct de nodige lessen samenwerken op. Zelfs je brood smeren gaat niet meer alleen. Als je je bord vast houdt, vliegt je brood door de boot (en vangt Jelle het per ongeluk op met de achterkant van zijn hoofd zodat hij nu jam in zijn haar heeft). Als je je brood en je bord vast houdt vliegen de potten broodbeleg door de keuken. Anti-slipzeiltjes zijn al lang niet meer voldoende. Het voordeel van een relatief kleine boot is dat als er weer eens iemand van ons gelanceerd wordt binnen door een onverwachte glijer er altijd wel iemand is die je val nog kan breken. Buiten zijn we constant aangelijnd.
Afwassen is ook echt teamwerk. De wasbak kan al niet te vol, als het afgewassen is moet iemand het direct aanpakken om af te drogen en de kasten open maken om het op te ruimen moet je eigenlijk met z'n tweeën doen: de eerste zoekt het juiste moment uit om de kast open te doen (als de kast net even aan de lage kant zit), de ander staat er als back up bij voor het geval er onverwacht en nieuwe golf komt die alles uit de kast wil gooien. Ondanks dat we regelmatig 20 knopen schijnbare wind zien (ware wind is de echte wind, schijnbare wind is de wind over het dek gemeten als je zelf aan het zeilen bent) lopen we niet extreem hard. We hebben alles zwaar gereefd en varen rustig om de boel heel te houden en het leven aan boord acceptabel te houden. Desondanks doen we alleen het hoognodige. We bakken brood voor bij De soep als warme maaltijd, veel meer lukt momenteel niet en de jongens luisteren uren naar luistercd's zoals dummy de mummy en de Gorgels.

dagafstanden:
1: 132 mijl
2: 102 mijl
3: 112 mijl
4: 124 mijl
5: 124 mijl

Huidige positie: 12 46n 33 54w
Tijd: 16.30 uur utc
Sent from Iridium Mail & Web.

Reacties

  1. Diep respect voor wat jullie doen. Een derde zit er op! Jullie staan in de traditie van de nederlandse zeehelden!
    Vincent en Jeanine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk om de positie door te krijgen, ik zie dat je bijna halverwege de oceaan zit. Midden op die grote blauwe “plas”. Alleen maar grote golven en water om je heen. Respect hoor zeker als ik zie dat het aan boord een vorm van actobatiek is. Succes verder met de oversteek.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Herkingen