Mangrove

Aan deze baai grenst mangrove. Dicht begroeide planten die met hun wortels in zout water staan en een leefomgeving bieden voor veel vogels, vissen en andere dieren. Daarnaast is het een "hurricane holl " een plek waar je tijdens orkanen relatief veilig je boot achter kunt laten al dan niet met jezelf aan boord.  Zelfs in onze verzekeringspapieren staat dat we tijdens stormen die een naam krijgen niet verzekerd zijn, behalve als we de mangrove in gaan.  Wij zijn gelukkig in het orkaanseizien al lang weer weg.
Op veel plaatsen is mangrove beschermd. Hier is het alleen verboden om buiten het orkaanseizoen er met een grote boot te komen en om oesters te plukken.  Dat laatste gebeurt helaas op grote schaal toch.  Zelfs de boatboys die door de baai varen in de hoop iets bij te verdienen bieden het openlijk te koop aan. Wij kochten niets, we houden er niet van en wisten van het verbod. Andere boten kochten wel.  De oesters bleken oneetbaar, inclusief schelp waren ze 3 millimeter dik.
Het viel ons op tot hoe diep in de mangrove je menselijke sporen ziet in de vorm van afval, touwen waarmee boten vast hebben gezeten en schade door boten die zich muurvast gevaren hebben in de mangrove om maar vast te liggen voor de orkanen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Herkingen