Op tilt

Het blijft bijzonder lachwekkend hoe onze over georganiseerde maatschappij op tilt slaat als je buiten de hokjes danst, of zeilt in ons geval. Vandaag ging mijn telefoon, gelukkig mijn mobiel want de monteur die onze vaste lijn en televisie/ internet zou komen aansluiten had spontaan vrij genomen zonder enig bericht. Tja het bedrijf vond het ook heel slordig dat die monteur ons niet had afgebeld. Dat ik een afspraak had met een bedrijf en niet met een individuele monteur dus het bedrijf er op aansprak ( Gideon) vinden zij belachelijk en dat ik morgen niet weer de hele dag thuis blijf omdat de monteur dan misschien wel kan komen vinden ze zo mogelijk nog belachelijker. Geen excuses van hun kant voor het niet afbellen etc,  vooral irritatie naar ons toe.

Als ik mijn telefoon opneem val ik weer in de volgende verbazing.

"Met de gemeente Gilze Rijen, ik zie dat u zich ingeschreven heeft in onze gemeente en via internet heeft ingevuld dat u vanuit het buitenland naar onze gemeente verhuisd bent. "

"Dat klopt" ik moet er al bijna om lachen,  welk avontuur staat ons nu weer te wachten.

" Omdat u vanuit het buitenland komt willen we u, uw partner en kinderen even op het gemeentehuis zien."
We moeten met z'n vieren komen en vooraf wil ze alvast wat informatie. Als blijkt dat ik mijn tijdelijke adres in het buitenland niet uit mijn hoofd weet,  komen er natuurlijk vragen. Op dat moment ben ik bij een  vriendin en haar kinderen op bezoek. Zij moet lachen op de achtergrond  omdat ze ons verhaal natuurlijk kent en Jelle hoor ik tegen zijn achtjarige vriendje in sneltreinvaart ook even de leerplichtwet en onze manoeuvre uitleggen. Zijn vriendje reageert "Maar jouw moeder is toch juf? Dat is toch gek dan?"

Tja, die overgeorganiseerde maatschappij wordt door Jelle uitgelegd, " ja maar we hebben geen schoolgebouw aan boord alleen maar een moeder die haar onderwijsdiploma heeft en meer dan tien jaar ervaring dus moesten we even naar Engeland emigreren en dat weet Engeland niet dus vallen we nergens meer onder de wet dus mag het wel.
Om het gesprek snel af te ronden vraag ik of onze paspoorten genoeg zijn of dat we nog meer mee moeten nemen.
"De koopakte van uw huis" mijn mond valt open,  we moeten ineens ook nog gaan bewijzen dat het huis waar we in wonen, ook voor vertrek van ons is.

"Volgens mij kijken jullie echt nergens meer van op" is de reactie van mijn vriendin als ik lachend op hang.

Ik heb intussen bijna zin in het gesprek,  kom maar op,  we hebben voor hetere vuren gestaan en ik heb al zin om met de brief van de leerplichtambtenaar te zwaaien waarin staat dat zij deze route aanbevelen.

Eenmaal op het gemeentehuis blijkt het totaal niet om de leerplicht te gaan maar zijn ze vooral bang dat we ons op een adres hebben ingeschreven zonder dat de mensen die er wonen dat zelf weten. Waarom dat wel geldt voor mensen die vanuit het buitenland komen en niet voor mensen die binnen  Nederland verhuizen is me een raadsel. Daarbij geeft onze aankoop overeenkomst in mijn ogen alleen de zekerheid dat we er ooit hebben gewoond en niet dat we het intussen niet alweer hebben verkocht als we dan toch wantrouwig gaan doen.
Tot mijn irritatie moet de hele inschrijving over. Terwijl wij ons inschreven via internet gaf het systeem zelf al aan dat we vanuit het buitenland kwamen, kon ik alles invullen,  was er geen vuiltje aan de lucht en was het in orde.  Nu 10 dagen later krijg ik ineens een telefoontje en hebben blijkt onze eerste inschrijving ongeldig te zijn en kan het alleen op de datum dat we op het gemeentehuis zijn,  24 juli dus.  Dat ik eerder op 13 juli heb ingeschreven en geen berichten kreeg dat dat ongeldig was en dus die datum ook bij allerlei organisaties heb doorgegeven hebben ze totaal geen boodschap aan.  Het moet mij eenmaal zo.  De irritatie waarmee mensen systemen uitvoeren zonder zelf ( kritisch) na te denken over bedoelingen valt mij sinds ik terug ben veel meer op.
Uiteindelijk hebben we dit ook weer achter de rug,  de mevrouw van de gemeente zelf nog niet trouwens. Door een fout in hun systeem werkt een link niet en meer moet ze straks alles nog eens opnieuw op een andere plek ook weer handmatig invullen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Herkingen